Corsages

Corsage man

Traditie van de corsage

Van oudsher is de corsage afkomstig van het idee dat de man, de vrouw van een corsage voorzag als hij haar mee uit nam. De corsage moest passen bij de kleding die de vrouw zou gaan dragen. Daar was dus heel wat voorwerk voor nodig! Vandaag de dag zijn de corsages een afgeleide van het bruidsboeket van de bruid, met dezelfde bloemen en kleuren.

Wie kiest de corsage uit?

Volgens bovenstaande traditie kiest dus de man de corsages uit en ook het bruidsboeket. Natuurlijk weet de bruidegom niet hoe de jurk er uit zal zien, dus meestal helpt de bruid mee met het uitzoeken van de bloemen voor de bruiloft. 

Etiquette

Allereerst is het natuurlijk niet verplicht om corsages te dragen op een bruiloft! Alleen als het bruidspaar het mooi vindt, kun je besluiten corsages te laten maken. Bedenk wel dat het voor de naasten ook handig is om elkaar te herkennen op de bruiloft. Dus naast de decorerende functie en de symbolische traditie heeft de corsage ook nog een praktisch nut.
Volgens de etiquette draagt de man de corsage met het steeltje omlaag. De vrouw draagt de corsage juist met het steeltje omhoog.

Wie draagt er een corsage?

Volgens de etiquette draagt het bruidspaar de ouders van het bruidspaar, bruidsmeisjes en jonkers en de getuigen een corsage. Daarnaast kunnen jullie er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alle dag-gasten een corsage te geven.

Hoe draag je de corsage?

Volgens de etiquette draagt een heer de corsage op het linker revers van het colbert, met het steeltje van de bloem(en) omlaag. Ook dames dragen de corsage aan de linkerzijde, maar dan met de bloemensteeltjes omhoog.

Als je als bruid liever geen corsage opspeld op je mooie trouwjurk kun je er ook voor kiezen om een polscorsage te dragen, als een soort armbandje. 

Een corsage bestaat over het algemeen vaak uit een enkele bloem met wat groene blaadjes of andere decoratie zoals lintjes. Je kunt er echter ook voor kiezen om verschillende bloemen bij elkaar te laten binden. Aan de corsage kunnen we een speldje maken zodat de corsage kan worden opgespeld. Beter voor de kleding is het gebruik van magneetjes.